Cökxpon Ambient Fesztivál a Fonóban

 Idén április 6-án már negyedszerre kerül megrendezésre a Cökxpon Ambient Fesztivál, ezúttal a Fonóban. A fesztivál továbbra is azt a bátor, de szép kezdeményezést folytataja, hogy a budapesti kulturális életben egy hiányt pótol, mégpedig azzal, hogy egy nyugodt környezetet, egy légkört teremt meg a valódi kikapcsolódást biztosítandó.
Itt mindenki megtalálhatja a neki valót, azt a hangulatot és lelkiállapotot, amiben a legjobban képes kikapcsolódni. Végre alkalom nyílik a téli depresszió, vagy a tavaszi fáradtság, kipihenésére, ide jöhetnek a kicsit megfáradt "partyhead"-ek, az otthon nyugalmukat nem lelok, vagy azok, akik egyszeruen egy inspiráló, meditatív környezetet keresnek.
A fesztivál egésze egy hangulat! Az ide betoppanónak erre az atmoszférára kell rálelnie magában, ami nem is lesz olyan nehéz, hiszen az egész Fonó ezt a nyugalmat, és melegséget fogja árasztani. Kezdve az elso, és legfontosabb szabályjal: "Ki ide belépsz, cipodet vedd le!" A teljes kényelmet biztosítják majd a mindenhol elterülo szonyegek, a mindent beborító textilek, és a lépten-nyomon az ember lába alá kerülo párnák! Sot, ennél sokkal több is!
A teljes légkör megteremtése itt nem csak a közel 25 zenészen fog múlni, hanem legalább annyira a design megalkotóin is, és természetesen magán az ide betoppanón is! Ám már maga a zene is a világkörüli utazgatás élményét fogja nyújtani Kiss Erzsi Halandzsa országból (Afrika?, Ázsia?) hozott szemelvényeitol kezdve, Tóth Szabolcs szitáros Indiáján át, egészen Dj Bosi Jamaikát idézo reggae-jéig. Sot Koporos János természetben összegyujtött hangjait is lehetosége nyílik majd hallgatni, akár 12 órán át, az arra vágyóknak! A világutazás élményét dúsítják majd az itt-ott felbukkanó különbözo tánctársulatok - foképp improvizatív - eloadásai is.
A látvány komplex megalkotásán, kisebb nagyobb installációk felállításával néhány textiles iparmovész és a ZUMFILM alkotócsoport munkálkodik majd. Azt pedig, hogy mindez ne csak körülöttünk legyen, hanem belülrol is átélhessük, hogy igazán 3 dimenziósnak érezhessük, a finom teaillaton, és a füstölok illatán kívül a látvány segíti majd.
A színhátzteremben ("Holdkelte") a Vándorvision és Dabi Vj (video jockey) páros 50-es éveket idézo fekete-fehér filmjeinek keverését élvezhetik majd az ott megnyugvást keresok. Vándor Csaba már négy éve foglalkozik különbözo partyk hangulatának fokozásával videójaival, és rövidebb hosszabb Super8-as hurkok felhasználásával, és keverésével.
A teázó ("Rastea") hangulatát pedig, az UTOvízió páros teremti majd meg. Itt a zenéhez illo, a két divat-, és látványtervezo - Homoki Gabriella és Kiss Judit - által kézzel megfestett többszáz dia is hozzájárul majd az általuk létrehozott installációhoz. A páros szintén, kis hijján mozgó képekké varázsolja majd diáit, keveréssel, fókuszváltogatással, valamint egy tükrös-trükkös kaleidoszkóp segítségével. Nem is beszélve a csiszolt kristályok, mint fénytöro segédeszközök felhasználásáról.
Tehát itt a helye mindenkinek, aki a hangulat - azaz ambient - megismerésére vágyik!