2003

 CÖKXPÔN AMBIENT FESZTIVÁL special
Fel a cipővel!

2003. Április 25. Péntek, Gödör Klub

 

Program:

NAGYTEREM

Összekötõ: Entro (Solomon)
22.00 Tigrics a lába ugrik, ha megy
23.20 Tanutuva goambiendub
24.50 Raster vs. AMB nuschoolbreakbeat
02.40 ZUM deeppop
03.10-tõl Naga Chi-Recordings
22.00-tõl Trance Repro Co. film, forma, loop
Ambient Café
házi hidegkonyha, különleges teák, egzotikus koktélok és hûsítõ italok.

KISTEREM

Kiállítás

Belépés kizárólag cipõben!

Jegy: Elõvételben a Trafóban (1094 Bp. Liliom u. 41. T: 2151600): 1.000 Ft.
Helyszínen 21.00-tõl 1.200 Ft.

Szabó Judit Nikoletta:
Álomcukrászda
Cöixpon Special

2003. április 25., Erzsébet Téri Gödör Klub

Aki a nem mindennapi zenére és a nem mindennapi hangulatú koncertekre van rákattanva (persze tudott dolog, hogy a kedvenc zene sohasem mindennapi), az igen szerencsésnek érezhette magát, hiszen, ahogy az ido melegedett, úgy izzítottak be hallójáratainknak a gondos fesztiválszervezok: április 25-én Cöixpon Special Fesztivál rázta fel a prunnyadókat az Erzsébet téri Gödörben, május 2-3-án pedig X-Peripheria Fesztivál dübörgött a Kultiplexben és a Hajógyári Szigeten. Mindkét fesztivál olyan eloadókat vonultatott fel, melyeknek hanghordozóira vagy éppen a róluk szóló cikkekre éppenséggel kifejezetten vadászni kell bár a maguk mufajában kiváló zenészek.

A Cöixpon Fesztivál logopédia-tankönyvbe illo neve nem cseng ismeretlenül az elektronikus zene kedveloi elott: az uszkve félévente megrendezésre kerülo program az ambient zene krémjével, sajátos kellékeivel, valamint ütos vizuális világával veszi le a lábáról a fesztiválra látogatókat. Méghozzá szó szerint. A Gulácsy Lajos fantáziavilágából kipattant cukrászdáról elnevezett fesztiválra rendesen cipo nélkül lehet csak belépni, székek helyett rengeteg színes párnán foglalhatunk helyet, és fogyasztani is legkényelmesebben félkönyéken tudunk, az alacsony asztalka körül elheveredve.

A Cöixpon Fesztivál az egyetlen hely, ahol nem ciki a földön elaludni különben is álomvilágban vagyunk, a falakon körbe óriási képeket vetítenek, az asztalokról sohasem hiányozhat a gyertya és a füstölo, a mennyezetrol pedig szeszélyesen elrendezett leplek csüggnek alá. Az ambient zene is a tudat legmélyebb bugyraiból, az álmok mezsgyéjébol tör elo és keríti hatalmába a zenehallgatót. A Cöixpon Fesztivál többek szerint tipikusan az a hely, ahol az embernek megvilágosodása támad, bár többnyire nem tudni, pontosan milyen témában. Mindegy, attól csak megvilágosodás az.

Az április 25-i Cöixpon azonban Special volt, tehát némiképp eltért a szokványostól: kezdjük azzal, hogy nem kellett levenni a cipot, így nem kellett legjobb zokninkat különbözo megpróbáltatásoknak kitenni. Viszont, ha már maradt a cipo, elvárható, hogy tánc is legyen: az eloadók tehát dögösebb, rázósabb számokat játszottak, melyek (a fellépokkel együtt) a rossznyelvek szerint nem is tartoztak az ambient mufajába. Most elérkeztünk egy kényes ponthoz, nevezetesen, hogy végre tisztázzuk, mit is jelent az a fránya ambient kifejezés: az ambient szó jelentése hangulat, környezet; eredetileg zenei irányzat. 1978-ban Brian Eno zeneszerzo repülotereknek készít zenét (Music for Airports), ez az album lesz az új zenei stílus kezdete. Ma az ambient áthatja szinte az összes zenei mufajt, sot, minden olyan muvészeti megnyilvánulásra vonatkozhat, a tánctól a filmig, amely a közönség mély érzelmeire - és nem racionális gondolkodására - kíván hatni. (Forrás: ZUMfilm honlap)

Az ambient olyan, mint egy belso filmszínház, amit ha meghallasz, látod a képeket. jellemzi ezt a stílust a mufaj egyik nagy tiszteloje, DJ Keszi a szervezo ZUMfilm honlapján. Az ambient rendezvények ennek megfeleloen elkerülhetetlenül összmuvészeti jelleguek ez a zene ugyanis nem létezhet a színek, érzések, illatok, valamint a maximális ellazulást szolgáló körülmények nélkül.

A Cöixpon álomcukrászdában ezért a koncerteket mindig átlényegíti a körítés: a párnák, az installáció, a vetítés (melyet ezúttal Trance Repro Co. tálalt), a mécsesek fénye, a füstöloillat. A XXI. század élménykereso generációja számára a Cöixpon Fesztivál kiváló alternatívát nyújt a komplex, álomszeru tapasztalatok megélésére.

Ehhez nyújtottak április 25-én megfelelo alapzajt a mostanában egyre felkapottabb Tigrics, a világzenére is kacsingató Tanutuva, a Raster vs AMB formáció, Manes Desidia és a hajnali house-t biztosító Naga. A rossznyelvek egyébként igazat szóltak, a Special ambient fesztivál során jócskán találkozhattunk goa, dub, house és electro wave elemekkel.

De kit érdekel, ha egyszer párna mindig volt.

- niksi -